Ingredienser
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
2 timjanstjälkar
0,5 dl vitvinsvinäger
0,5 liter hönsbuljong
50 g smör
0,5 dl gräslök
20 pärlökar
rosmarin
skal av en citron
Spenatblad
6 bakpotatisar
1 rosmarinkvist
3 dl olja
salt och peppar
Tillagningsinstruktioner
Sås:
Stek lök, vitlök och timjan tills löken är mjuk. Tillsätt vitvinsvinäger. Koka ihop till halva mängden, tillsätt hönsfond och koka i ytterligare 15 minuter. Rör i smör och tillsätt gräslök.
Förväll 20 pärlökar och stek i olja. Tillsätt rosmarin och skalet av 2 citroner. Stek laxen på skinnsidan tills skinnet är knaprigt. Lägg upp fisken på spenat med sås och pärlökar runt. Servera med pommes rösti.
Pommes rösti:
Skala potatisen och riv på ett råkostjärn. Pressa ur all vätska (viktigt) och blanda med örter, salt och peppar. Fördela massan på en varm teflonpanna med olja med en diameter på ca 10 cm och cirka 1/2 cm hög. Stek röstin tills den är gyllene på båda sidor och ta upp och lägg på fettsugande papper.