Ingredienser
300 g Disko Bay Räkor
150 g räkor med skal
0,5 dl risvin eller medeltorr sherry
2 msk japansk teriyaki-sås eller annan ljus sojasås
1 tsk japansk wasabi
1 msk hoisin- eller ostronsås
1 salladslök
4 stjälkar bladselleri
1 zucchini
2 röda chilifrukter
2 romansalladshuvuden
200 g basmatiris
0,5 tsk salt
0,5 tsk stött gurkmeja
200 g minimorötter
rapsolja
Tillagningsinstruktioner
Rör ihop en marinad av risvin, teriyaki/soja, wasabi och hoisinsås och lägg i räkorna. Låt dem dra i kylskåpet i minst 30 minuter. - gärna en timme.
Gör i ordning alla grönsaker. Skär bladselleri i små tärningar. Skär zucchini i först 2 cm tjocka skivor och sedan i fyra delar. Ta bort alla vita hinnor och fröna från chilifrukterna och skär dem i tunna strimlor. Skär salladen i ca 1 cm breda strimlor.
Koka riset som vanligt i saltat vatten - men tillsätt också gurkmeja i vattnet. Denna krydda ger inte så mycket smak men riset får en vacker gyllene färg.
Strax före serveringen värmer du lite olja i en wok eller stor kastrull och wokar zucchini- och selleritärningarna i 3 - 4 minuter. Tillsätt sedan chilistrimlor och babymorötter och stek i ett par minuter till. Skruva upp värmen och lägg i salladen. Stek hastigt samtidigt som du vänder noga tills salladen har slaknat. Lägg upp grönsakerna i en varm skål.
Häll i de marinerade räkorna tillsammans med marinaden i wokpannan och räkor. Låt marinaden koka upp och fördela den och räkorna över grönsakerna. Servera rätten omedelbart med det gyllene riset.