You have an outdated browser

Please update your browser

Update browser
Visa Alla recept
Räkwok från Korea med gyllene ris

Räkwok från Korea med gyllene ris

  • Räkor
  • Huvudrätt
  • Streetfood
  • Lake
  • Kokta och skalade
  • Med skal
  • Räkor med skal
Tid:90 min.
Portioner:4
Tid:90 min.
Portioner:4

Ingredienser

300 g Disko Bay Räkor

150 g räkor med skal

0,5 dl risvin eller medeltorr sherry

2 msk japansk teriyaki-sås eller annan ljus sojasås

1 tsk japansk wasabi

1 msk hoisin- eller ostronsås

1 salladslök

4 stjälkar bladselleri

1 zucchini

2 röda chilifrukter

2 romansalladshuvuden

200 g basmatiris

0,5 tsk salt

0,5 tsk stött gurkmeja

200 g minimorötter

rapsolja

Tillagningsinstruktioner

Rör ihop en marinad av risvin, teriyaki/soja, wasabi och hoisinsås och lägg i räkorna. Låt dem dra i kylskåpet i minst 30 minuter. - gärna en timme. 

Gör i ordning alla grönsaker. Skär bladselleri i små tärningar. Skär zucchini i först 2 cm tjocka skivor och sedan i fyra delar. Ta bort alla vita hinnor och fröna från chilifrukterna och skär dem i tunna strimlor. Skär salladen i ca 1 cm breda strimlor. 

Koka riset som vanligt i saltat vatten - men tillsätt också gurkmeja i vattnet. Denna krydda ger inte så mycket smak men riset får en vacker gyllene färg. 

Strax före serveringen värmer du lite olja i en wok eller stor kastrull och wokar zucchini- och selleritärningarna i 3 - 4 minuter. Tillsätt sedan chilistrimlor och babymorötter och stek i ett par minuter till. Skruva upp värmen och lägg i salladen. Stek hastigt samtidigt som du vänder noga tills salladen har slaknat. Lägg upp grönsakerna i en varm skål.

Häll i de marinerade räkorna tillsammans med marinaden i wokpannan och räkor. Låt marinaden koka upp och fördela den och räkorna över grönsakerna. Servera rätten omedelbart med det gyllene riset.

Nästa recept: Rökt liten hälleflundra med purjolök i nötmarinad och hummus
...