Ingredienser
150g Disko Bay Räkor
4 fina glas, t.ex. champagneglas
Krispiga poppade rågkärnor:
1 dl poppade rågkärnor
Olivolja
Salt
Rökostkräm:
2 dl naturell yoghurt/creme fraiche
1-1½ dl rökost
1 msk fint riven pepparrot
1 tsk honung
Saft & skal från 1/2 citron
Salt & peppar
Krispiga grönsaker:
1 avokado
50g sockerärter
1/4 gurka
2 vårlökar
4 rädisor
1 knippe dill (spara ev. lite till dekoration)
Lite citronsaft- & skal
Olivolja
Tillagningsinstruktioner
Krispiga poppade rågkärnor:
Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
Lägg poppade rågkärnor på en bakplåt med bakpapper och blanda dem väl med lite olivolja och salt. Baka rågkärnorna i ugnen i 5 minuter tills de blir krispiga.
Rökostkräm:
Mixa alla ingredienserna till rökostkrämen och smaka av med salt och peppar.
Ställ i kylskåpet medan du förbereder resten.
Krispiga grönsaker:
Skär avokadon i små tärningar. Skiva sockerärter, rädisor och vårlökar tunt. Dela gurkan på längden och halvera en del. Ta bort kärnorna med en sked och skär gurkan i tunna skivor. Hacka dillen grovt. Blanda alla grönsaker, olivolja, citronsaft- och skal i en skål.
Förbered räkorna och dränera dem från ev. vätska.
Servering:
Fördela rökostkrämen i botten av de 4 serveringsglasen. Lägg till krispiga grönsaker, räkor och avsluta med de krispiga rågkärnorna. Servera ev. dina räkcocktails med rostat rågbröd och njut av dem som förrätt på nyårsafton.