Ingredienser
300 g varmrökt lax
200 g purjolök
200 g brysselkål
1 vitlöksklyfta
1 rulle färdig smördeg
3 dl grädde
4 ägg
muskotnöt
25 g parmesanost
400 g fänkål
2 dl vitt vin
2 lagerblad
5 svartpepparkorn
0,5 tsk korianderfrön
3 timjanstjälkar
3 msk citronsaft
2 msk olivolja
salt och peppar
Tillagningsinstruktioner
Tärna laxen i ca 2x2 stora bitar. Skär purjolök och rosenkål i stora bitar och förväll i saltat vatten i 1 minut. Blanda laxen med pressad vitlök och de varma grönsakerna.
Klä en form med löstagbar botten (ca 26 cm) med smördeg och häll i laxblandningen. Vispa ihop grädde, ägg, salt, peppar och muskot och häll över fyllningen.
Stö finriven parmesanost över och grädda pajen i ca 20 minuter vid 160 °C
Skär fänkål i tunna skivor. Koka upp vitt vin, lagerblad, peppar, koriander och timjan. Ta pannan från värmen, tillsätt fänkål och låt svalna i lagen. Plocka upp fänkålskivorna, strö lite salt och häll citronsaft över dem. Koka in lagen till 5 msk. Sila bort peppar- och korianderkorn. Blanda lagen med olivolja och använd som dressing. Servera med den varma pajen och gärna tomat och mozzarella.