Ingredienser
400 g torskfilé
100 g kallrökt lax
300 g laxfilé
1 rödlök
1 ägg
1 dl grädde
0,5 knippa dill
Salt och peppar
700 g potatis
0,5 dl olivolja
2 citroner
2 msk florsocker
1 blomkål
1 squash
2 morötter
0,5 gurka
125 g gröna bönor
250 g rörsocker
7,5 dl vinäger
50 g smör
50 g mjöl
2 msk curry
2 äggulor
1 tsk dijonsenap
2 dl rapsolja
Tillagningsinstruktioner
Fiskfrikadeller:
Hacka fisken med en kniv på en skärbräda. Den ska vara i bitar så att det syns vad det är, men kanterna ska vara lite mosade. Lägg fisken i en skål och rör den styv med salt och peppar. Den är styv när den börjar ta ihop i en klump. Tillsätt ägget och fortsätt röra ihop färsen. Tillsätt sedan grädden i en tunn strålare under fortsatt omrörning. Hacka slutligen löken fint och blanda med dill.
Potatissallad:
Koka potatisen i lättsaltat vatten tills den är mjuk, ca 15 minuter. Låt rinna av och svalna. Strimla citronskal med en julienneskärare och förväll i saltvatten. Pressa citron och vispa ihop saften med socker. Smaka av blandningen tills den blir sötsur och vispa in oljan. Blanda potatisen med citronskalet och örterna i marinaden. Smaka av med salt och peppar.
Remouladsås
Currypickles:
Plocka blomkålen i små buketter, tärna de andra grönsakerna och lägg alla grönsaker i saltlag (1 liter vatten, 120 g havssalt, 10 g socker, 3 lagerblad och 10 svarta pepparkorn) i kylskåp till nästa dag. Låt grönsakerna rinna av noga och lägg dem i en kastrull tillsammans med ättiksprit och socker. Koka i ca 7–10 minuter – de ska ha ett visst tuggmotstånd. Sila därefter bort ättikslagen och förvara grönsaker och lag separat. Smält smöret i en kastrull och fräs curry snabbt. Rör i mjölet och tillsätt sedan koklagen lite i taget. Smaka eventuellt av med mer curry. Blanda i de kokta grönsakerna och koka upp. Häll dina varma currypickles i skållheta glasburkar som du har sköljt med atamon. Stäng burkarna direkt.
Majonnäs:
Se till att alla ingredienser har rumstemperatur. Vispa äggulorna med senap, citronsaft, salt och peppar och vispa i oljan lite i taget. Det är viktigt att vispa äggulorna mycket för att få en luftig och fyllig majonnäs. Oljan ska också droppas i lite i taget för att undvika att majonnäsen skär sig. Skulle den skära sig kan du alltid börja om och vispa upp den skurna massan i den nya, så tar den ihop.
Mixa 2/3 currypickles med 1/3 majonnäs i en matberedare så har du din remouladsås.
Lägg upp fiskfrikadellerna på en tallrik tillsammans med potatissallad och eventuellt lite grönsallad. Servera med remouladsås och bröd.