Torsk
Torsken är en av de populäraste matfiskarna runtom i världen.
Torsken är en av de populäraste matfiskarna runtom i världen. När torsken är tillagad delar sig lamellerna i saftiga skivor, vilket ger en mycket aptitlig matupplevelse. Torsk är en mager fisk och den fina konsistensen är lämplig att både ångkoka, steka, grilla och tillaga i ugnen.
Den känns lätt igen på sitt kraftiga underbett och den lilla skäggtråden på underkäken. Färgen varierar från grön-, grå- och till rödaktiga toner beroende på vilken typ av botten torsk lever på, magen är ljus.
Habitat
Torsken lever på 500–600 m djup och föredrar havstemperaturer på 2–10 °C. Den håller sig ofta nära botten, men rör sig också fritt i vattnet. Man finner ofta stora torskar nära rev och vrak där det finns gott om föda och gömställen. Torsken äter det mesta och gärna artfränder som är mindre än den själv, men också blötdjur, musslor och småfisk.
Fiskemetod
Torsken är MSC-märkt för hållbart fiske och fångas med en av dessa tre metoder:
Trål – läs mer om fångstmetoden här
Långrev – läs mer om fångstmetoden här
Tinor – läs mer om fångstmetoden här