Moderna klassiker – uppdatera dina fisk- och skaldjursfavoriter
Vissa rätter kommer tillbaka på bordet år efter år, och generation efter generation. Därför kallas de klassiker och är rätter vi har ett särskilt förhållande till.
När det gäller fisk och skaldjur har vi också klassiker. Men om du är trött på att servera en klassisk räkcocktail med isbergssallad, och det känns tråkigt att bara ställa fram en stor skål med räkor som du serverar med en klick majonnäs och några citronklyftor, så kan du med liten insats och några nya råvaror uppdatera de klassiska rätterna till helt nya och jättegoda rätter!
Här är vårt förslag på moderna klassiker!
Räkcocktail
Räkcocktail
Räkcocktail var den ultimata förrätten på 80-talet, och den serveras än idag. Och det är inte så konstigt – räkcocktail är nämligen ett utmärkt exempel på den perfekta blandning som en maträtt ska innehålla: krispig sallad och grönsaker, syrlighet från citroner, krämig dressing och inte minst massor av söta räkor.
Ett bra sätt att uppdatera räkcocktailen på är att servera den i salladsblad, till exempel hjärtsallad, istället för det klassiska högglaset. Tillsätt gärna också avokado som passar perfekt till räkorna och ger en modern och hälsosam tvist.
Här hittar du recept på räkcocktail
Räkfrossa
Det klassiska sättet att servera räkor är att ställa fram rostat bröd, massor av räkor och majonnäs. Men det går att förnya sig byta majonnäsen mot en crème fraiche dressing.
Det finns nästan inget bättre att ställa på bordet än en stor skål med räkor! Och det går dessutom snabbt att göra. Det klassiska sättet att servera räkor är att ställa fram rostat bröd, massor av räkor och majonnäs. Men det går att förnya sig genom att till exempel välja grovt bröd, byta majonnäsen mot en crème fraiche dressing eller tillsätta färska örter och grönsaker.
Prova gärna något av dessa förslag på hur du kan servera räkor
- Räksmörgås
- Disko Bay räkor med tomattartar och basilikakräm
- Grönländska räkor på toast med marinerad paprika – perfekt som snittar!
Tarteletter
Finns det något bättre än tarteletter?
Tarteletter med kyckling och sparris känns kanske långt ifrån fisk och skaldjur. Men ändå ... När vi ska dekorera våra tarteletter gör vi det vanligtvis med gurka, tomat och just räkor.
Men varför inte gå vidare och ersätta kycklingköttet med räkor? Det smakar fantastiskt och går otroligt snabbt att göra. Dessutom är det perfekt om du vill minska köttkonsumtionen, men ändå vill få till samma känsla som i en klassisk tartelett med kyckling och sparris.
Prova också vårt recept på räkor med grönsaksband och tartelett
Räkor med skal
Tänk dig en varm sommardag ... räkor, gott bröd och citron… Det blir inte bättre än så!
För många kanske räkor i första hand är sommarmat. Tänk dig en varm sommardag ... räkor, gott bröd och citron… Det blir inte bättre än så!
Men det är faktiskt väldigt synd att bara servera räkor som sommarmat. Räkor med skal smakar fantastiskt och har en bra konsistens, som ger dina rätter en extra boost. Och så är det trevligt att sitta tillsammans och skala sina egna räkor. Du kan tekniken (annars lär du dig det snabbt!) och dina gäster kommer utan tvekan att uppskatta både räkorna och den trivsamma stunden när ni sitter och skalar räkorna tillsammans – även utanför sommarsäsongen.
Det finns många möjligheter med räkor. Enklast är väl att servera dem med gott bröd och olika dippsåser, men det finns så många andra alternativ.
Titta här: