10 tips, tricks och roliga fakta om liten grönländsk hälleflundra
Hellefisken er en stor fladfisk med kridhvidt, saftigt og meget velsmagende kød. I Grønland anser man hellefisken for en stor delikatesse, og det fine kød nydes både råt og tilberedt – ja, man spiser det endda frosset som en snack!
1. Liten grönländsk hälleflundra är en plattfisk som är mörk på ovansidan och något ljusare på buken. Den förväxlas ofta med den större hälleflundran, som dock känns igen på att den är helt vit på blindsidan (undersidan)
2. Liten grönländsk hälleflundra är en fet fisk och har ett naturligt högt innehåll av bland annat omega 3-fettsyror och kalium
3. På Royal Greenland använder vi i genomsnitt mer än 90 procent av hälleflundran. Det mesta kan nämligen ätas, och bara skinnet och benen kastas
4. Vår hälleflundra är MSC-certifierad, vilket innebär att den har fångats på ett hållbart och miljövänligt sätt
5. Man tror att liten grönländsk hälleflundra kan bli mer än 50 år gammal!
6. Liten grönländsk hälleflundra kan bli mer än 1,2 meter lång och väga mer än 45 kg – men den vanligaste fångststorleken är 1,5–6 kg
7. Hälleflundran är lämplig för de flesta tillagningsmetoder, så som stekning i ugn eller stekpanna, grillning, ångkokning osv.
8. Om du tycker att det är svårt att tillaga fisk är liten grönländsk hälleflundra den perfekta fisken för dig. Liten grönländsk hälleflundra har nämligen den stora fördelen att den är praktiskt taget omöjlig att tillaga för mycket
9. När du steker liten grönländsk hälleflundra (eller annan vit fisk) i stekpanna är det viktigt att stekpannan är väldigt varm innan du lägger i fisken. Vänd inte fisken för snabbt. Kom också ihåg att badda fisken med hushållspapper innan du lägger den i pannan för att få bort överflödigt vatten
10. Liten grönländsk hälleflundra är en söt fisk och passar därför bra ihop med syrliga och bittra tillbehör
Prova våra West Greenland liten grönländsk hälleflundrafilé eller rökt grönländsk hälleflundra.