10 saker du inte visste om räkor
Du tänker kanske inte på det när du njuter av din middag med räkor. Men räkan är ett förunderligt djur som både lever ett märkvärdigt liv i havet och överraskar på tallriken! Här är tio saker du kanske inte visste om räkor.
1. Royal Greenlands räkor är av arten Pandalus borealis – även kallade grönlandsräkor, djuphavsräkor och ishavsräkor.
2. Till skillnad från många andra arter är Pandalus borealis-räkan alltid röd – även när den fångas.
3. Räkor är hermafroditer och byter kön från hane till hona vid 3–5 års ålder.
4. Räkor har hög proteinhalt, men låg fetthalt (främst mättat fett) och innehåller få kalorier per 100 g.
5. Den huvudsakliga födan är alger, plankton, krill och mikroskopiska maskar.
6. Vi fångar räkorna när de är omkring 6-7 år gamla. Som jämförelse tar det bara 6 månader för varmvattenräkor (eller tigerräkor) att uppnå den storleken.
7. De flesta skaldjur och fiskar har inte något lokalsinne i det kalla vattnet. Undantaget är kallvattenräkan som har en liten hörselsten som hjälper dem.
8. Räkorna lever i iskalla hav nära havsbotten i mjuka och muddrade bottenmiljöer på djup mellan 20 och 1 400 meter.
9. Den föredrar vattentemperaturer mellan 0 och 8°C.
10. Kallvattenräkan har ett högt innehåll av omega-3, jod och selen.
Här kan du läsa mer om våra räkor.
Du får också massvis med inspiration till recept i vår stora receptdatabas.