Fryst eller färsk?
Färsk fisk är inte nödvändigtvis fräschare än fryst.
Med korrekt hantering och förpackning kan fryst fisk vara minst lika bra som, eller i vissa fall bättre än, färsk fisk när det gäller smak, färskhet och näringsvärde.
Ingenting kan konkurrera med en fisk som nyss har dragits upp ur havet. Men fisk som fryses in omedelbart efter fångsten och förpackas väl bevarar både sin konsistens och köttstruktur bättre än färsk fisk som kan ligga upp till en vecka på väg till fiskhandlaren.
Vid kylförvaring av färsk fisk förändras fiskens kvalitet och bakterietillväxt. Kvaliteten på färsk fisk försämras stadigt om den förvaras vid 0 °C tills den efter cirka 12 dagar är förstörd. Med infrysning hämmas den processen och den kvalitet som fisken hade vid infrysningen bevaras. Dessutom är infrysning ett bra sätt att bevara vitaminer och mineraler.
Fördelar med fryst fisk
Förutom att kvaliteten bevaras i frysen finns det flera andra fördelar med att använda fryst fisk i stället för färsk:
- Vitaminer och mineraler bevaras
- Man kan ha fisk i frysen för de dagar man inte har tid att handla – en enkel genväg till att äta fisk två gånger i veckan
- Fryst fisk är lätt att hantera – praktiskt med färdiga filéer och portioner
- Kvalitetskontroll och livsmedelssäkerhet – fisken kontrolleras från fångst och produktion till middagsbordet
- Stor leveranssäkerhet – man kan få alla typer av fisk året runt oavsett årstid
- Mindre priskänslighet med avseende på väder, årstid och kvoter